Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Dieseln blir allt dyrare

15 november 2011

Bensin eller diesel? Det är alltid frågan när vi ska välja motorer till våra testbilar. Nu är vi i Värmland med tre kombibilar som ska testas till Vi Bilägare nr 1 nästa år. Vi valde dieselmotorer. Det kanske inte var det smartaste för på OK i Hagfors kostade dieseln i dag 14,86 kr. Bensin kunde vi däremot köpa för 13,85 kr litern!
 
En och annan dieselbilsägare har hört av sig och känner sig lurad av sin bil. Sedan tidigt i höstas har dieseln bara blivit dyrare och det vill till att man kör både långt och snålt om det ska löna sig att ha en dieselbil.
 
Anledningen till att priset stigit är den gamla regeln om tillgång och efterfrågan. Det går åt mycket diesel i världen just nu och OKQ8 får betala 1 100 dollar per ton diesel. Bensin kostar bara 944 dollar per ton.
 
Även i Sverige gör vi av med mer diesel än bensin. I fjol tankade svenskarna 5,2 miljarder liter diesel och "bara" 4,5 miljarder liter bensin. I år blir det mer ändå.
 
Men dieseln har faktiskt varit dyrare än i dag. År 2008 var priset 14,99 kr/liter under en period. Fast vi är nog snart där igen...
 
I fortsättningen får vi väl testa fler bensinbilar. Vi måste ju tänka på redaktionskassan!