Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Dieselbilar bäst på räckvidd

23 maj 2011

Att diesel inte alltid är det bästa ekonomiska alternativet för privatköparen visade vår stora undersökning i förra numret. Men på en punkt är de snåla oljebrännarna oslagbara – och det är när det gäller räckvidden.

Bilderna här intill är tagna i samband med testduellen mellan kombiversionerna av nya Peugeot 508 och Skoda Superb, båda i miljöbilsutförande.

Vid fototillfället hade vi åkt ett antal mil sedan bilarna tankades upp. Trots det säger Peggans färddator att vi kommer ytterligare 130 mil innan det är dags att gå i depå för påfyllning. Skodan, som har en lite mindre bränsletank, rapporterar 120 mil.

Nu stämmer inte alltid färddatorernas uppgifter hundraprocentigt med verkligheten. Men helt klart är att båda bilarna rullar en bra bit över 100 mil på en tank om gaspedalen behandlas någorlunda varsamt.

Slutsats: Det blir behagligt långt mellan bränslestoppen när man åker miljödiesel. Och det kan kanske vara värt några kronor extra i ägandekostnader.

Hur det gick i själva testduellen? Det får du vänta ett tag till på att få svar på. Testet publiceras inte förrän i nummer 10. Den kommer ut i början av juli.

Men, som man brukar säga, den som väntar på något gott…