Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Det kommer mera...

17 november 2011

Bäst genom tiderna? Ja, vem kan säga emot?

Sébastien Loeb tog sin åttonde raka VM-titel senaste helgen, en unik prestation i motorsportvärlden. Och grejen är att det bara kommer att fortsätta, åtminstone så länge Loeb själv vill. Jag kan inte se någon annan världsmästare de närmaste två åren heller. Det skulle betyda ofattbara tio titlar, världsmästare under ett helt decennium.

Jag har följt rally-VM sedan mitten av 1970-talet och försöker i minnet leta efter likartade prestationer. Det är svårt att jämföra olika tidsepoker, och det som möjligtvis kan tala mot Loeb är att konkurrensen var tuffare förr. De senaste åren har det bara handlat om två fabriksstall, Citroën och Ford, och fyra potentiella vinnarchaufförer.

Tommi Mäkinen ansågs i slutet av 1990-talet vara omöjlig att slå i rally-VM och det resulterade också i fyra titlar. Lika många titlar har hans landsman Juha Kankkunen, det senaste guldet körde han till sig 1993.

Ryktena om att Loeb skulle få sällskap i Citroën-teamet 2012 av sin värsta konkurrent Mikko Hirvonen (Ford) har cirkulerat under en tid, och igår blev det också officiellt. Det är ingen hemlighet att Loeb inte dragit jämnt med sin landsman Sébastien Ogier som nu får lämna plats för finländaren. Kanske kan Loeb för första gången få lite konkurrens inom teamet – men som inofficiell försteförare ligger ändå vägen utstakad för guld nummer nio och tio.