Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

De häftigaste bilarna

21 juni 2011

Har du inga planer för sommaren? Då kan jag varmt rekommendera en tripp till Paris och till Musee les Arts Decoratifs. Det ligger invid stora konstmuseet Louvren och där får du en bilupplevelse som saknar motstycke.

Kläddesignern Ralph Lauren har använt ett ansenligt antal miljoner dollar till att köpa unika sport- och racerbilar och 17 av dyrgriparna har nu fraktats till Paris för att begapas av allmänheten. Och gapar, det gör man.

Redan vid inträdet till utställningen slås tonen an av en Bugatti med beteckningen 57 S (C) Atlantic från 1938. Den byggdes i bara fyra exemplar och är en av de vackraste bilar jag någonsin sett!

Jag stod också länge och njöt av linjerna hos Alfa Romeo 8C 2900 Mille Miglia från 1938, men finast i mina ögon var nog ändå Jaguar XK 120 Roadster från 1950. Vilket hantverk!

Alla bilarna är förstås körbara och hur motorerna låter kan man smyga in i ett par avskilda kammare och lyssna på. Det enda som jag inte riktigt gillade är bilarnas skick. De är minutiöst restaurerade och verkar helt fabriksnya. Ingen bil ger intryck av att ha körts en meter – och det är inget jag gillar att tänka mig.

Utställningen pågår till 28 augusti. Kommer du inte till Paris kan du i alla fall kolla på bilarna på skärmen: www.ralphlaurencarcollection.co.uk