Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Data som får dig att köra snålt!

21 juni 2012

Säga vad man vill, men information påverkar verkligen hur man kör.  Och då menar jag de data som bilen kan servera dig som sitter bakom ratten. Numera kan man ju i de flesta inte alltför ålderstigna bilar, titta på bränsleförbrukning, både i genomsnitt och i realtid.

Men när man som i Opel Ampera kompletterar den vanliga hastighetsmätaren och färddatorns loggning med ett betyg på ”körstil” – då händer det saker!

Genast börjar tävlingen att försöka nå 100 %. Då kör man så effektivt som möjligt och får strömmen att räcka längre. Och hur gör man för att lyckas med det? Jo, det gäller förstås att inte gasa för hårt och att planera körningen så att man undviker ryckig körstil.  Och så håller man förstås hastighetsbegränsningarna till punkt och pricka!  

Det senare är det svåraste. Inte för mig personligen. Men för omgivningen. Man vill ju i möjligaste mån följa trafikens rytm.  Men om den kör för fort, så blir man lite av en bromskloss. Inte mycket att göra åt det.  Anpassad hastighet betyder vid dessa omständigheter maximalt tillåten fart – inte under den. Vad jag inte förstår är varför somliga leker följa John på motorvägen där är lätt att köra om. I morse hade jag en bamsig lastbil efter mig i över en mil, parkerad 5-10 meter bakom Amperan - i 90  knutar på motorvägen!

Jag smög envist vidare med farthållaren på 92 km/tim. Då går bilen i en verklig fart av 90 visade vår testutrustning. Och eftersom det var tidigt på morgonen stängde jag av klimatanläggningen.  Den stjäl ju också kraft från batteriet. Fem mil senare var jag framme vid redaktionen och kunde hösta in full pott – 100 % på körstil och 100 % på klimatinställning. Härligt!