Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Däcktest och stora hamburgare

16 november 2011

Vi Bilägares däckteam befinner sig i Uvalde för att testa sommardäck. Uvalde är en liten centralort i en region i Texas, ganska nära gränsen mellan USA och Mexico.

Här bor femton tusen människor. De flesta är bönder som odlar majs och andra grödor eller har djur, företrädesvis tjurar, som så småningom hamnar på tallriken eller kanske blir hamburgare på en av snabbmatskedjorna.

Bara på huvudgatan som vi kör på väg till testbanan varje dag räknade jag till över tio sådana matställen. Vid många av dem behöver man inte gå ur bilen och hos några är det meningen att man ska äta i bilen.

En bondgård här är minst 250 000 Acres, d v s drygt 1 000 hektar.

När jag frågade en av de yngre killarna som jobbar på testbanan vilken hamburgare han tycker är godast blev svaret: ”Sonic. Nej, förresten – Jack In The Box''.

– Varför just deras burgare? undrade jag.

– Dom är störst! Blev svaret.

Nyligen hittade man olja 40 km utanför Uvalde och nu jobbar allt fler med det svarta guldet i stället för jord eller djur.

Inställningen till däck ändrar sig också – om än långsamt. Tidigare var viktigaste egenskapen miltal. Men i takt med att allt fler bilar importeras kommer säkerheten in. Många väljer nämligen att köpa ”originaldäck”', det som satt på bilen då den var ny.