Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Däcktest för nästa vinter

9 mars 2012

Just nu kör Vi Bilägare däcktestet som ska publiceras i höst. I norra Finland, närmare bestämt Tammijärvi utanför Ivalo pågår jobbet att bedöma nya vinterdäck. Från Stockholm är det ungefär 140 mil att köra.

Vi använder två testbilar som rullar samtidigt. Kollegorna på finska Tuulilasi är också här för att testa dubbdäcken samtidigt som vi kör friktionsdäck. Så vi är sammanlagt tio personer som kör hårt med vintertesterna under en vecka. Den Volvo C30 som vi kör subjektiva tester med går mellan 40 och 60 mil per dag. Förbrukningen har legat på 1,8-1,9 liter per mil.

Än så långe har ingen av oss hamnat vid sidan av planerat vägval, utom jag själv som råkade backa in i en driva och var tvungen att dras ut igen. Pinsamt!

När ni köper vinterdäck efter den 1 november 2012 har alla däck märkts med våtgrepp, rullmotstånd och buller. Tyvärr saknas betyg på snö/isgrepp. Men den informationen kommer Vi Bilägare att ge om de däck vi nu testar i nummer 13 och 14. Att det är viktigt för oss i Norden har inta EU fattat eller bryr man sig inte om.

Svagt tycker jag!