Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Chockbesked efter betald skatt

30 augusti 2012

En trängselskatt på 20 kronor förvandlades hastigt och mindre lustigt till 520 kronor.

Sonen med sambo från Småland kom med bil till kungliga huvudstaden och hälsade på. En betalningsavi på 20 kronor från Transportstyrelsen damp förstås ned i brevlådan en tid senare. Räkningarna blev liggande i semestertider, och när räkningen betalades var det ett par dagar för sent.

Några dagar senare kom en bötesavi på 500 spänn, med upplysning om att transportstyrelsen visserligen hade fått sina 20 kronor, men att trängselskatten inte betalats in i tid och att det därför blev en straffavgift.

”Snacka om straffavgift. Är det lagligt att göra på det här viset? Och utan att först få en påminnelse?”, var sonens spontana kommentar.

En koll in på Transportstyrelsens hemsida ger besked om att ett bötesbelopp på 500 kronor utfärdas om skatten inte betalas in i tid. På det viset har åtminstone informationen gått ut den vägen, men hur många känner till detta? Framför allt drabbar det besökare från andra delar av landet som inte har vanan inne med trängselskatt och dess påföljder.  

Bötesbeloppen är en fin mjölkkossa för statskassan, förra året drogs över 100 miljoner kronor in den vägen. Kollega Fredrik här på redaktionen råkade också nyligen ut för motsvarande obehagliga överraskning.