Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Byt däck i tid!

12 oktober 2011

På Vanadis gummi, en av Stockholms gummiverkstäder, går personalen och väntar på den stora anstormningen. Många väntar in i det sista med att byta till vinterdäck. Det är likadant varje år. Det räcker inte med en köldknapp eller rimfrost på rutan. Det är först när vägen börjar bli isig som alla vill byta till vinterdäck – på en gång.

– De som vill köra säkert och undvika risken för olyckor har redan varit här, säger Håkan Elf på Vanadis, luttrad efter år av erfarenhet. Det är ju bättre att ha vinterdäcken på när halkan kommer.

Andelen friktionsdäck ökar. Och det tror Håkan beror på oro för att myndigheterna plötsligt ska utöka dubbdäcksförbudet, i vart fall av kundernas frågor att döma.

Miljösamvetet är visserligen underordnat säkerhetstänkandet. Men hotet om ett utökat dubbdäcksförbud får många att välja friktionsdäck. Som det ser ut på den här gummiverkstaden är förhållandet mellan friktion och dubb uppskattningsvis 65/35 procent.

Några tips:
Titta mer på yttertemperaturen än nederbörden. Byte till vinterdäck bör ske när kvicksilvret sjunker under +5 grader C.

Var noggrann med rätt lufttryck. Följ biltillverkarens rekommendationer. Rätt tryck ger bättre säkerhet och jämnare slitage.

Sätt bästa däcken back. Undvik helst stora skillnader i mönsterdjup. Blanda inte olika däcktyper. Minsta tillåtna mönsterdjup vid vinterväglag 1/12 – 31/3 är 3 mm. Däcktillverkarna rekommenderar minst fyra mm på friktionsdäck. Dubbdäck måste bedömas beroende på allmänt skick och ålder.