Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Bygg ut viltstängsel

21 mars 2013

Jag var hårsmånen från att krocka med en älg i somras, på en rak och fin asfalterad väg i norra Värmland. Efter en sådan upplevelse får man sig en och annan tankeställare.

Nu läser jag i Motormännens tidning Motor att det sker en viltolycka i trafiken var tionde minut.  2012 anmäldes 46 928 viltolyckor, men i verkligheten är det ännu mer eftersom mörkertalet är stort.

Vi bilister ska naturligtvis anpassa oss efter rådande förhållanden och anpassa farten efter hur älg- rådjurs- eller vildsvinstäta regionerna är, men det är ett ögonblicks verk när ett djur rusar ut mitt framför bilfronten.  Ännu mer betänksam blir man när man ser att viltolyckorna varje år kostar samhället tre miljarder kronor.

Sett till vad viltolyckorna kostar i lidande för både människor och djur måste vi bygga ut nätet av viltstängsel längs våra mest trafikerade vägar, och även om det blir kostsamt också se till att bygga tunnlar för viltpassage på lämpliga ställen. Viltstängsel är ändå den mest praktiska lösningen för att få ned olyckstalen.

I jämförelse med vad olyckorna kostar samhället varje år går det att sätta upp många meter viltstängsel.