Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Buller – ett vårproblem

15 maj 2013

Det är på många vis en härlig tid vi har, eller snart har, när våren och försommaren kommer igång på allvar.

Men vi har också ett vanligt återkommande fenomen som ställer till det. Vägarna är hårt slitna efter vinterns saltande, sandande och körning med dubbdäck. Asfalten är grov och orsakar en betydligt högre bullernivå.

När man dessutom byter från friktion till sommardäck, så blir ju bullret snarare värre. Friktionsdäck brukar ligga 2-4 DbA lägre än sommardäck och dessutom med en annan vänligare frekvens.

Det här brukar resultera i många samtal där läsarna frågar efter däck som bullrar mindre. Men det är alltså inte där problemet ligger – i vart fall inte till största delen. Utan det är den grova asfalten.

Prova att flytta bilen ett par decimeter åt sidan (fast håll er inom körfältet) från det slitna spåret där alla kört och placera hjulen på den lite högre delen av vägbanan i stället. Det kan skilja upp till 5 dbA.

Tyvärr kan man inte göra så mycket åt det här. Byta däck ger sällan någon avsevärd förbättring om de inte har ett ogynnsamt slitage. Och man kan inte ägna sig åt att vingla hur som helst för att undvika vägens dalar.

Nästan alla bilar har problem att klara den grova asfalten. Men somliga är sämre och har man köpt en sådan bil är det lögn att få ner bullret. Då är det nästan läge för öronproppar när man kör långt.