Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Buggar och fastfrusna hjul

21 januari 2014

Jag sitter och summerar ihop förra veckans äventyr i Dalarna där vi var på manöver med Vi Bilägares fem nya långtestbilar. Förhållandena var perfekta med cirka 13 grader kallt, snöfall varje dag och trevliga vägar att köra på.

Testbasen, Knappgården i Särna, är en trivsam samling gamla timmerhus på en höjd med vacker utsikt. Det genomtrevliga värdparet – Nigel och Linnea – skämde bort oss grundligt med utsökt mat, brasor och annat som gör testlivet uthärdligt.

Men ingalunda flöt testen på utan problem och det var två bilar som krånglade. Vi visste aldrig om vi skulle komma ur fläcken med dem. Den ena ville ibland inte starta. När vi tryckte på startknappen blixtrade det ena felmeddelandet efter det andra upp på displayen och avslöjade att det någonstans i systemet dolde sig en liten elak bugg. Vid ett tillfälle startvägrade bilen ute i glesbygden vid norska gränsen och bara tanken på hur vi skulle få dit en bärgare – fem mil bortanför allfartsvägen – gav mig nervös frossa. Men plötsligt tände motorn och vi kom därifrån till slut.

Den andra bilen startade snällt varje morgon men sen var det stopp. Bakhjulen frös fast! Det skedde inte bara under nätterna, ett kort stopp i kylan kunde få hjulen att sluta rulla. Vi hackade bort kilovis med snö som packade ihop sig i fälgarna, smälte och frös till kärnis så fort bilen stannades.

Jag vet att tillverkaren ifråga själv kör vintertester i Sverige, men man frågar sig hur de är upplagda. Bara på barmark?

Vilka bilar som krånglade får du veta i Vi Bilägare nummer 3/2014 som utkommer 25 februari, men du kan förstås gissa.