Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Bilisten i underläge i Köpenhamn

26 augusti 2011

Under ett par dagar har jag kryssat runt i Köpenhamn och provkört nya Toyota Yaris. Det var lite läskigt, för i Köpenhamn är en bilist i underläge. Gatorna kryllar av cyklister och de har alltid företräde.

Det tog ett tag innan jag lärde mig att bromsa för cykliststimmen som kom svischande på insidan just som jag var i begrepp att svänga i gatukorsningarna. Trafiksepareringen är inte så genomförd i Köpenhamns centrala delar. Visserligen finns det nästan 35 mil cykelbanor, men de går ofta mellan trottoaren och bilarna.

En och annan cyklist var bara hårsmånen från att bli omkullknuffad av mig och det var sannerligen inget jag hade velat vara med om, för danska cyklister löper nog stor risk att skada sig om de ramlar. Cykelhjälm verkar vara en näst intill okänd pryl.

Ungefär 35 procent av alla pendlare cyklar till jobbet i Köpenhamn så det blir några tusen hojar att hålla undan för. Att ständigt speja efter cyklister kan vara påfrestande, men jag vill inte tänka på hur det skulle vara att köra genom Köpenhamn om de istället satte sig i var sin bil...