Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Backtest av bilar

30 januari 2013

Seriöst, kan backtest verkligen ge något när det gäller bilars utrymme? Jag menar alltså inte någon test av bilens förmåga att klara lutning eller åka baklänges.  Det handlar om hur många läskbackar det får plats i bagageutrymmet.

Det är ett faktiskt ganska bra sätt att klura ut hur bilens form påverkar möjligheten att i verkligheten få in grejor och inte hur mycket luft eller vatten bilen rymmer i liter räknat. För det är inte hela sanningen.

Men det kräver ett visst mått av funderande och provande för att verkligen klara bästa packmetod. Senast lastade jag en testbil som varit med tidigare – innan vi återupptog lastning av backar som ett testmoment. Det vill säga, det var vad jag trodde. När jag senare kollade hade faktiskt Marianne också lastat läskbackar i samma bil. Och vi hade, tack och lov, kommit till exakt samma antal.  Ändå hade vi tydligen placerat läskbackarna på olika sätt.
 
Men en tankeställare får man. Och det är att det borde nog finnas ett lastnät i alla bilar som inte är av sedanmodell. Att få lasten i nacken gör nog ganska ont. Så det är bra att allt fler bilar har utdragbara nät som man enkelt fäster i taket.  Jag har inte kollat om det är standard i alla halv- eller helkombibilar. Men det borde vara det!