Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Avslöjad! Hyundai i40 i långtest 2012

23 december 2011

Så här före jul lyfter vi av skynket på ännu en ny långtestbil 2012 – Hyundai i40. Det är en intressant och het nykomling som kommer att konkurrera mot klassiska storsäljare. Hyundai har inte knusslat med standardutrustningen och priset är konkurrenskraftigt.

Först ut att köra långtestbil nr 145 är chefredaktör Niklas Carle. Redan efter några dagar kom han in till ljusmästare Erik Rönnblom med en bekymrad rynka mellan ögonbrynen.

”Erik har du mätt ljuset på i40?” Jo, visst hade jag det. Efter våra första mätningar konstaterades att helljuset – precis som Hyundais marknadsavdelning – siktade mot trädtopparna. Försäljningsmålet kvarstår säkert. Men lampornas inställning på vår långtestbil är numera korrekt och lyser på vägen. Halvljuset är utmärkt, men helljuset är alldeles för kort och svagt. Longlifelamporna glimmar gult utan rejäl knuff och räckvidd.

Hyundai rekommenderade montering av en ljusramp. Jag viftade undan chefredaktör Carles protester mot att såga sönder nedre grillgallret för att få plats med extralamporna och okejade monteringen. ”Det är ju den här lösningen som kommer att föreslås våra läsare om de köpt en i40 och upplever samma sak – lika bra vi testar hur det funkar”, var min motivering och det höll.

Så nu sticker långtestbil 145 ner mot västkusten med fem små extralampor i grillen. Niklas har lovat återkomma med en rapport. Första intrycket var över förväntan!

En närmare presentation av alla nya långtestbilar kommer i Vi Bilägare nr 1/2012!

(Läs också: Opel Ampera i långteststallet 2012)