Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Auris blev snötäckt

22 januari 2013

Är alldeles nyligen hemkommen från testkörningen med nya Toyota Auris, Seat Leon och VW Golf.

Vi hamnade mitt i ett av vinterns värsta halkoväder. I Skåne kraschade nästan 100 bilar i Sveriges hittills största masskrock och på vägarna i vår närhet stod trafiken helt stilla på E18. Mellan 30 och 40 olyckor inträffade på den korta sträckan mellan Västerås och Köping.    

Som tur är lyckades vi krångla oss förbi det värsta trafikeländet och sökte oss på småvägar upp mot de utslagsgivande teststräckorna i norra Värmland, där vi kunde sätta bilarna på prov under härligt vintriga och snörökiga förhållanden.

En av bilarna visade sig vara extrem på att dra igen sig över bakändan. Efter bara några mil hade nya Toyota Auris byggt på sig ett flera decimeter tjockt is-/snölager som täckte hela akterpartiet. Och inte nog med det, massor av snö drog också in i trösklarna runt bakdörrarna.

Undrar just om Toyota kört nya Auris på norrländska snöröksvägar under utvecklingen av bilen. I så fall hade man nog upptäckt problemen ganska snabbt, för det tar bara några mil innan bilens bakparti är helt igengrott.

Golf och Leon klarade snöröksvägarna betydligt bättre, men det betyder ju inte att de totalt sett är bättre än Toyotan. Nya Auris har en rad andra goda egenskaper, som gör den till en i högsta grad kompetent utmanare i Golfklassen.

Men hur det slutligen gick i testet avslöjas inte här, utan det sker först i nummer tre av papperstidningen, som kommer ut i slutet av februari. Där får du också reda på hur den nya spanska Golfen, Seat Leon, står sig mot det tyska originalet.

Överraskningar utlovas…