Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Återfall i vänsterbeteende

11 juni 2013

För några dagar sedan var jag på besök i England och när man kommer dit känns trafiken knasig. Folk kör med ratten på fel sida och lyckas på något vis växla med vänster hand. Dessutom måste de titta åt fel håll i alla korsningar och rondeller. Jag körde en liten stump med en ganska nervös tekniker i sätet bredvid och när jag åkt ett tag började det kännas rätt naturligt.

Jag är nämligen så gammal, att jag tog körkort när vi hade vänstertrafik – fast i Sverige hade vi aldrig högerstyrda bilar. Med en vänsterstyrd bil på vänster sida blev varje omkörning livsfarlig när man måste styra ut i körbanan bredvid och kolla om vägen var klar. Ibland var den inte det. 1966 dog över 1 300 personer i trafiken.  Vi hade ju fri fart då. Jag lyckades trycka upp min Volvo PV i 160 km/tim ibland och det var lika spännande som att vara på tivoli.

Efter 3 september 1967 blev det säkrare att köra om, men då var det ju slut med den fria farten. Även om det gick sakta skedde många olyckor. Folk glömde sig och körde till vänster.

Det kallades "återfall i vänsterbeteende" och det var vad jag gjorde i England häromdagen.