Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Årets begivenhet

24 september 2013

Om ett par dagar är det dags för årets absolut största begivenhet! Då åker jag till Göteborg för att ta färjan över till Danmark. Ett par mil från Fredrikshavn, vid kusten mellan Hirtshals och Skagen, ligger Tversted. Den lilla stillsamma kustbyn blir centrum för bilindustrin kommande vecka. Där kommer att finnas över 25 helt nya bilmodeller i ett antal varianter – alla ditfraktade för att jag ska få köra!

Det handlar som du förstår om testen inför Årets Bil. Den hålls i Danmark för 35:e året i rad och är numera ett jättestort evenemang. Jag är minsann inte ensam om bilarna. Uppåt 20 journalister från Årets Bil-juryn kommer också och de har med sig fotografer och assistenter. Därtill kommer horder av tekniker, mekaniker och PR-folk från bilindustrin. Vi kan vara uppåt 140 personer som svärmar runt vid testcentret, badhotellet Tannishus.

Egentligen skulle jag väl inte ha där att göra. För två år sedan fick jag lämna min plats i Årets Bil-juryn eftersom jag fyllde 65. Men min efterträdare Tommy Wahlström är en hygglig prick och låter mig hänga med som assistent. Jag får väl försöka göra mig nyttig. En uppgift har jag i alla fall. Jag ska köra alla bilar i en undanmanöver: fyra skarpa svängar som avslöjar hur ESP-system, fjädring och styrning funkar under extrem belastning.  Vi brukar testa alla bilar minst tre gånger i allt högre fart och när jag rattat igenom provet sådär 75-80 gånger är armmusklerna rätt slaka.

Det kommer många spännande bilar till Danmark. Vad sägs om Maserati Ghibli, Porsche Cayman, Jaguar F-type och Tesla Model S? Det är väl inte stor chans att någon av dessa blir Årets Bil, men säkert årets läckraste körupplevelser.