Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Äntligen svenskt i rallyt?

7 februari 2013

Det är länge sedan Svenska rallyt var en svensk angelägenhet rent resultatmässigt, närmare bestämt 16 år sedan. Då vann Kenneth Eriksson/Staffan Parmander i en Subaru Impreza. När Sveriges största publikevenemang drar igång idag - enligt arrangörerna beräknas 220 000 åskådare följa VM-rallyt i Värmlandsskogarna – är för första gången på länge åter en svensk med i segerdiskussionen.

Jonas Andersson, en 36-årig före detta bensinstationsföreståndare från Gunnarskog, har ett jätteläge att upprepa Parmanders prestation. Jonas är alltså co-driver och har till uppgift att lotsa fram den nye Petter Solberg, norrmannen Mads Östberg, 25, till slutseger i årets Rally Sweden.

Vi svenskar får numera hålla till godo med kartläsare för att känna av internationella framgångar och det är inte så illa det heller. Svenska kartläsare har genom åren varit högt aktade ute i stora rallyvärlden, Arne Hertz (Hannu Mikkola), Björn Cederberg (Stig Blomqvist), Bruno Berglund (Ari Vatanen) och Tina Thörner (Colin McRae) är lysande exempel på det.

Jag pratade med Jonas och Mads igår och båda är fulla av optimism. Ford är lite av underdog i årets rally-VM sedan de blivit av med fabriksstödet, men Qatar M-Sports teamchef Malcolm Wilson hävdar att utvecklingsarbetet med Fords Fiesta RS WRC inte stannat av.

Ford har sex segrar på raken i Svenska rallyt och där Östberg/Andersson de senaste åren blivit tvåa och trea. Dags att kliva upp överst på pallen den här gången?

Mads Östberg spekulerar så här:

”Redan efter ett par tre sträckor märker jag om vi tidsmässigt kan matcha Citroën och Volkswagen. Och det vill jag absolut tro”  

Räkna med fart- och folkfest i Värmland fram till söndag eftermiddag.