Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Äntligen besiktningsstatistik!

16 januari 2014

Bra, Svensk Bilprovning! Äntligen får vi konsumenter ta del av modellstatistiken för 2012 års bilbesiktningar, bland annat gällande årsmodell 2009. Avregleringen av bilbesiktningsmarknaden har tagit tid och fått konsekvenser, bland annat har det inte funnits utrymme och resurser för att presentera regelbunden modellstatistik de senaste åren. Här har vi genom åren fått bra konsumentupplysning, tidigare till och med i bokform – ”Bilar, starka sidor och svaga punkter”.

Den modellstatistik som Svensk Bilprovning nu har släppt är inte lika omfattande som förr, men är det något företag på den öppna marknaden som har möjlighet att bjuda på den här typen av information så är det just statliga Svensk Bilprovning som fortfarande har störst representation ute i landet, närmare 34 procent av anläggningarna.

Monopolet har upphört och med konkurrens från privata aktörer som Opus, Besikta, Carspect, Dekra och Clearcar förändras spelplanen. Konkurrensen hårdnar, men med vinstkrav måste också företagen ta ut marknadsmässiga priser. Och trots konkurrens har priserna för bilbesiktningar generellt ökat under 2013, enligt Transportstyrelsen.