Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Allt fler väljer dubb

15 februari 2012

Jag var inne hos vår lokale däckhandlare i Stockholm. Kollade bland annat på några nya vinterdäck. Det senaste dubbade Goodyeardäcket har en ny typ av dubb och dubbkropp. Som den ser ut är greppet maximerat i längdled. Maximalt grepp vid start och vid bromsning – vi får se.

Det rapporteras ju också från branschen att det har svängt igen – fler väljer dubb. Förhållandet är ungefär 65/35 för närvarande mellan de som väljer dubb kontra dubbfritt. Även i Stockholm. Och hur kommer nu det sig?

Håkan Elf på Vanadis Gummi förklarade att när kunderna frågar om vilket som är bäst på is "så kan vi ju inte svara annat än dubb”. Det är tydligt att många bilister i Stockholmsområdet upplever ishalkan som farligast.

Problemet är dessutom ett mycket dåligt vägunderhåll, när det är halka. Ibland plogas inte vägarna alls – utan vägverket vräker ut salt i stället. Det skapar en lika farlig modd och blir det kallt fryser underlaget till glashal is. Inte undra på att så många bilägare vill ha dubbdäck.

Och det har ju heller inte trafikborgarråd Ulla Hamilton i Stockholm några problem med längre – ”bara dom inte kör på Hornsgatan”. Om man blundar så ser man inte och om man inte vill så hör man inte heller!