Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Alla kom igenom!

1 oktober 2013

Nu är vi mitt uppe i testandet för att bena ut vilken som ska röstas fram till Årets Bil 2014. Parkeringarna runt Hotell Tannishus vid Jyllandskusten är fulla med nya bilar. Vi har 28 olika modeller i nästan 70 varianter att välja på. En bil har dock redan fallit ifrån, något av ett favoritfall kan man säga. Den ena BMW i3 slutade ta laddning häromdagen och när en elbil inte vill ha kontakt med nätet är det kinkigt. Vi har fått klara oss med bara en i3 och den går nästan aldrig att få köra. Antingen är den ute med någon journalist eller också står den vid laddstationen med tomt batteri.

Jag var lite orolig för hur den höga BMW:n skulle bete sig i älg-testen, den undanmanöver som jag kör med alla bilar. Den är ju så hög och går på så smala däck och jag mindes hur det var med en annan hög bil – Mercedes A-klass. Den höll på att välta i vårt prov men vi avbröt innan något allvarligt hände. En månad senare slog bilen verkligen runt i en annan test. Men BMW:n skötte sig exemplariskt.

Alla 28 bilar kom igenom men ett par skrämde oss lite. Den lilla Mitsubishi Space Star kändes verkligen inte körsäker och Subaru Forester var också på gränsen. Men med Porsche Cayman slog vi rekord – den klarade provet i 78 km/tim och det har ingen annan bil gjort före den. Den enorma Mercedes S-klass – vi valde den förlängda versionen – överraskade också genom att slinka igenom konbanan i över 70 km/tim.

Efter att ha rattat igenom provet cirka 130 gånger känner jag mig lite matt men glad över att ingen bil fått mer skador än några repor i lacken, minnen efter nedkörda koner.