Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

6 000 för sprucken söm i Volvo V70

29 augusti 2013

Här en samvetsfråga som tål att funderas över.

Ska kunden låta en Volvoverkstad åtgärda en sprucken söm på läderklädseln på förarstolen för 6 000 kronor eller låta en privat bilsadelmakare göra det för 300 kronor?

Det är onekligen ett besvärligt dilemma som den här läsaren har hamnat i. Han upptäckte för en tid sedan att en fem centimeter lång spricka uppstått på ryggstödet i sin sex år gamla och välskötta Volvo V70. Problemet här är att sidokrockkudden är inblandad, och att en ny söm kan påverka krockkuddens riktning vid utlösning och eventuellt skada föraren. Volvo hävdar att hela klädseln på ryggstödet måste bytas.

Jag kontaktade Volvos informationschef Bo Larsen som definitivt gav rådet till kunden att låta Volvoverkstaden utföra jobbet. Trådmaterial, typ av söm och avstånd mellan stygnen är avgörande för funktionen och det måste leva upp till Volvos krav. Säkerhetssystemet med krockkuddarna är avancerat och Volvo kan i förlängningen – exempelvis vid en olycka – inte ta ansvar för en "okontrollerad reparation".

Men priset, 6 000 kronor, kan förstås få vem som helst att tveka. Här bör Volvo generellt gå in och ta en stor andel goodwill. Vi vill ju inte ha bilar ute på eftermarknaden där krockkuddarnas funktion äventyras, efter "icke godkända lagningar".

I efter hand, visade det sig, gick Volvo med på en prisreduktion till 3 000 kronor.