Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

VW får sänkt rostbetyg

27 november 2014
"Rosttesterna bygger på prognoser när bilarna är nya, men betygen är inte huggna i sten."

Kolla in den här bilden, det är en VW Passat från 2009 som endast rullat 12 000 mil. Limmet har släppt i motorhuvens skarvar och orsakat elakartad rost.
 
Det här är en av anledningarna till att vi sänkt rostbetyget på VW Passat 2005–2010. I Vi Bilägares papperstidning som kommer ut till allmän försäljning nästa vecka redovisar vi de sex senaste årens rostbetyg, en maffig lista på 230 bilar.
 
Rosttesterna bygger på prognoser när bilarna är nya, men betygen är inte huggna i sten för all framtid. Vid de första observationerna är det exempelvis omöjligt att förutspå framtida limsläpp. Därför kan betygen med tiden revideras. Det har historiskt skett med bland annat Mercedes och Ford, och nu senast med Volkswagen.
 
Vi får regelmässigt in rapporter om rostande Volkswagen som inte är mer än fyra-fem år gamla, framför allt Passat, och här kan det ske ytterligare betygstapp framöver. Inte ens Volkswagen, åtminstone när det gäller den danska privatimportören, tycks fullständigt lita på rostskyddet. I Danmark rekommenderar flera av VW:s återförsäljare sina kunder att kosta på extra rostskyddsbehandling.
 
Från de senaste sex årens rosttester kan vi övrigt meddela att Mercedes nu har fått sin första 5:a, alltså toppbetyg, och det gäller senaste C-klass.