Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Vill du sticka ut ur mängden? Köp en Golf!

4 april 2019

Har du precis lagt en beställning på en Audi Q8, en BMW 8-serie eller kanske en Ferrari och tycker att du är lite annorlunda, snudd på exklusiv? Tänk om! Det här är dussinbilar i jämförelse med vad mitt bilnördsöga har spanat in.

I vårt vardagliga testarbete läggs orimligt mycket tid på de olika biltillverkarnas bilbyggartjänster för att reda ut alla möjliga och omöjliga utrustningskombinationer, vad sidokrockkuddar i baksätet kostar eller om det är möjligt att kombinera panoramaglastak med läderklädsel. Ni skulle bara veta hur mycket tid, hur många svordomar, hur mycket kaffe och hur mycket ångest det kan ligga bakom ett ”ja” eller ”nej” i tillvalslistan på tabellsidorna.

Nå, tillbaka till saken. Den som har lekt med Volkswagens byggartjänst har förmodligen sett precis samma sak som jag. Ska du beställa en ny Volkswagen Golf från fabrik finns möjligheten att bocka i tillvalet ”2-dörrarsutförande” utan extra pristillägg. Va?! Går det fortfarande att köpa en Golf med tvådörrarskaross, tänker förstås vän av ordning. Ja, det går faktiskt. Lika märkligt är att det inte finns några begränsningar, tvådörrarskarossen tycks gå att kombinera med alla motorer.

Det är inte tal om någon Hemtjänst Edition med plåtfälgar och tygklädsel som kostar som en halv vanlig Golf. Det är bara att bocka i rutan och vips så försvinner bakdörrarna. Det går alldeles utmärkt att trycka sig fram till en alldeles oemotståndlig tvådörrars-Golf med 150-hästarsdiesel, fyrhjulsdrift, DSG-låda och läderklädsel. Du kommer inte att hitta någon annan likadan på stormarknadsparkeringen.

Jag blev förstås tvungen att fråga Volkswagen hur det ligger till, är tvådörrarsutförandet en kvarglömd detalj i listan som borde ha tagits bort? Nej, Volkswagen Sverige svarar att tvådörrarsgolfen finns, men det är på marginalen. Hittills i år har 99,8 procent av Golf-försäljningen i Sverige utgjorts av Golf med bakdörrar, det vill säga kombin och halvkombin. De 0,2 procent som återstår är tvådörrars-Golfen och det kan översättas till elva bilar.

Så här såg det inte ut förr. Under Golfens första levnadsdecennier var tvådörrarskarossen vanligast och nyttan med ett extra par dörrar ifrågasattes av betydligt fler än i dag. Det var ju till och med så att första generationen BMW 3-serie (E21) aldrig fick några bakdörrar. Nu ser tvådörrarskarossen däremot ut att vara framme vid ättestupan när antalet coupémodeller baserade på vanliga bilar (sportbilar borträknade) blir allt färre. Nu försvinner även ”coupéversionen” av Golf. I höst presenteras en ny generation Golf och från modellår 2020 kommer det inte att finnas något tvådörrarsalternativ, vilket förstås höjer exklusiviteten i en 2019 års tvådörrars-Golf än mer.

Till sist, hjälp mig att identifiera köparen av en Golf med två dörrar. Vilka är dessa elva Golfköpare?