Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Vart tog alla säkerhetskampanjer vägen?

17 november 2016
"Vem minns inte TSV:s och NTFs snärtiga trafiksäkerhetskampanjer. Det var enkla men med raka budskap och inte sällan med en god portion humor."

Det var bättre förr! Vem minns inte TSV:s och NTFs snärtiga trafiksäkerhetskampanjer. Det var enkla men med raka budskap och inte sällan med en god portion humor.
 
Jag saknar den där positiva hållningen och de landsomfattande säkerhetskampanjerna. Som t ex: ”Spola kröken”, ”Den nakna sanningen” (om skyddsutrustning för hojåkare), ”dämpa farten”,  ”kör inte när du druckit”  med flera.
 
Den bästa var nog ”inga elefanter i bilen, tack!”
 
Att få på bilisterna bilbälte var en seg historia, underligt nog. Volvo skruvade in trepunktsbälten i Amazon och PV 1959! Men lagkrav att använda dem kom inte förrän 1970. Det var ett år efter Tjeckoslovakien!
 
Och än i dag ser man blinkade bälteslampor i bilköerna. Obegripligt. Men ingen kan skylla på att man inte fått informationen.
 
Nu skulle det behövas en kampanj åt andra hållet. Hur många kommer att välja dubbdäck och välja fyrhjulsdrivning på grund av bristen på plogning? Lita på att de som suttit fast i timmar, eller inte kommit hem alls p g a inställda bussar minns eländet vid nästa däck- och bilköp! Det är inte bara trafikanter som behöver förbättra sig.