Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Var listig - tjacka spikskor!

19 februari 2015
Om man inte är utrustad med inbyggd ESP eller ABS kan man ”tjacka spikskor och listigt dra iväg” – som artisten Blomman sjöng för en herrans massa år sedan!
"Man kan dra en hel del paralleller mellan dubbdäck och dubbskor. Det är en enorm skillnad i grepp. Dubb är säkrare på is."

Det har varit en ovanligt isig vinter. Varmt på dagen, lite kallare temperatur på natten har skapat lömsk ishalka, särskilt på mindre trafikerade vägar.
 
Isiga vägar är besvärligt också när man förflyttar sig per fot. Köpte därför skor med dubb till lilla frun, men drattade förstås själv omkull en söndag, när vi rastade jycken. Nu har jag också kompletterat garderoben med dubbade promenadskor. Jösses vilken skillnad!
 
Nu vill jag gå på vägens isiga del för att inte slita på dubben. Och man vill ju inte bidra till farliga partiklar i luften! Undrar om man får gå på Hornsgatan förresten?
 
Allvarligt talat.
Man kan dra en hel del paralleller mellan dubbdäck och dubbskor. Det är en enorm skillnad i grepp. Dubb är säkrare på is. Men torr och våt väg är ett problem. Det är lättare och billigare att byta skor efter väderlek - än däck på bilen. 
 
När kommer däcktillverkarna
med en lösning på det problemet?