Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Utsatt för knott och svavel

25 juni 2015
Det pyser ur marken i Myvattnområdet. Foto: Boo Wennerberg.

 Smatter på rutan och på tak, men från en klarblå himmel? Nej, det var inga regnstänk utan ett knottanfall av värsta sorten på norra Island.

 Har just kommit hem efter att ha kört 220 mil Island runt, ett resejobb som så småningom ska resultera i ett antal artiklar i papperstidningen. Under fem dagars bilåkande drabbades vi totalt av en minuts regn, inte mycket att klaga på.
 
Upplevelserna i Myvattnområdet, kallad ”Myggsjön”, var mer än intressanta. Vägen genom träskmarkerna väster om sjön lockar fågelskådare från hela världen, men hur de vågar att lämna bilen under midsommartid är en gåta.  Molnen av insekter längs med vägen är det värsta jag har sett. 
 
Annars var det rök av annat slag som pyste fram ur lavahålen på nordöstra sidan av sjön. De kokande gyttjehålen med illaluktande svavel och vattenångan som sprids över fälten ger en bild av de enorma naturkrafter som finns i jordens inre.
 
På södra sidan av ön
bilade vi nedanför Eyafjallajökull vars utbrott med aska 2010 lamslog flygtrafiken i stora delar av Europa. Katla och Hekla är annars de mest fruktade och aktiva vulkanerna på Island. Förr eller senare kommer utbrotten, det är ett som är säkert.

Diskutera: Skulle du kunna tänka dig en semester på Island?