Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Uppgörelse i storbilsklassen

3 februari 2015
Bloggare Schultz i fint bilsällskap; Mercedes, Audi och BMW.
Automatlådor med sju, åtta eller nio växlar och fyrcylindriga motorer. Så lyder specifikationerna i Mikael Schultzs senaste biltest.

Så var det dags för 2015 års första biltest för min del. Det blir en uppgörelse mellan tre prestigetyskar i storbilsklassen; samtliga i kombiutförande. En heter Audi A6 Avant, en BMW 5-serie Touring och en Mercedes E-klass Kombi.
 
Alla drivs av fyrcylindriga dieselmotorer på uppemot 200 hk och alla är automatväxlade. Men när det gäller antalet växlar skiljer sig bilarna åt. Audis låda har sju steg, BMW:s åtta och Mercedes hela nio steg. Undrar just när tiostegs-vallen kommer att sprängas?
 
Vi har ännu inte hunnit köra igenom alla testmoment med bilarna, men när det gäller rena kombiutrymmen har vi fått fram en klar segare. Även i fråga om åkkomfort och bränsleförbrukning är favoriterna korade, men de ronderna var betydligt jämnare.   
 
En extra ros får två av tillverkarna dessutom för det exemplariska rostskyddet. Både BMW:n och Audin belönades med högsta betyg, en femma, när de granskades av vår rostskyddsexpert. Mercedes fick nöja sig med en fyra, men även det är ju mer än godkänt…
 
Vilken av de tre
statustyskarna som slutligen kniper den totala testsegern varken kan eller vill jag avslöja här. Ni som är intresserade får vänta till nummer 4 av papperstidningen. Där levereras det fullständiga testresultatet.

Diskutera: Vilken bil tror du kammar hem vinsten i testet?