Bild
Nästa artikel

Upp till bevis för lyckobringaren

Biltestarbloggen
Nya Renault Talisman lockar med snitsigt utseende och en hel del spännande teknik. Men hur långt räcker det?
Nya Renault Talisman lockar med snitsigt utseende och en hel del spännande teknik. Men hur långt räcker det?
En amulett är en sak. Dess uppgift är att skydda sin innehavare mot olycka.
 
En talisman har en kanske lite svårare uppgift. Den är, enligt ordboken, ett magiskt föremål som ska skänka lycka till sin ägare. 
 
Frågan är vilken lycka Renault Talisman, som ersätter den försäljningsmässigt ganska mediokra Laguna-modellen, kan erbjuda de köpare som satsar sina slantar på den nya franska mellanklassaren.
 
Det har vi försökt ta reda på genom att låta Talisman (som bara säljs som kombi i Sverige) möta Skoda Superb Combi och VW Passat Sportscombi i ett avslöjande test.
 
Helt klart är att den franska bilen plockar en hel del poäng på sitt utseende. Det var länge sedan testlaget mötte så många uppskattande blickar från omgivningen under en helt vanlig kombi-jämförelse.
 
Men hur bra är den nya Renaulten när man kryper under det snitsiga skalet och granskar bilen på djupet? Har den vad som krävs när det gäller utrymmen, säkerhet, köregenskaper, komfort, ägarekonomi och modern infotainment?
 
Det får du reda på
om du läser testet i nummer 9 av papperstidningen, som kommer ut i början av juni.
 
Så håll till godo!

Kommentarer

#1
2016-05-17 09:24

Man kunde önska att någon av de franska biltillverkarna återigen kunde bygga en bil som inte var avsedda för pygméer. Har bland annat provat en C5-kombi och kunde konstatera att den var otroligt bekväm och gott om plats i fram, men knappt något utrymme alls i baksätet när jag (190 cm/110kg) sitter i fram.

Min önskan vore en personbil, inte en suv eller familjebuss, där det fanns utrymme både i fram och bak, Det skulle förmodligen räcka att en C5 var 10 centimeter längre...

#2
2016-05-17 10:01

Jag har erfarenhet av Laguna 2008 års modell, dvs tredje och senaste versionen.
Den är mycket gedigen och välbyggd, tyst och bekväm, och med motor från Nissan behöver man inte oroa sig för kamremsbrott. Rost är också helt okänt till skillnad från flera storsäljande bilar.
Enda bristen är något okänslig styrning.
Om Talisman får lika bra kvalitet som Laguna, blir det en kanonbil.
Att Laguna har sålt mediokert är inte ett bevis på att bilen är medioker.

#3
2016-05-17 16:25

Nja, hur många bilar har ett baksäte som ledigt kan ta en fullvuxen bakom en 190 lång förare? Superb är en, men sen? E-klass kanske.

#4
2016-05-18 11:02

Precis Hultarn. Skall man hitta en bil som har plats för fyra vuxna, alltså både mamma & pappa samt äldre tonårsbarn (som oftast är minst lika stora som föräldrarna), så blir det knepigt. Visst kan man köpa en SUV eller en familjebuss, vanliga personbilar lyser dock med sin frånvaro. Och om de vanliga personbilarna var 10 centimeter längre så skulle problemet vara löst.

Jag gillar Mercedes. Och en E-klass vore en dröm. Tyvärr har jag dock av princip bestämt mig för att inte köpa en Mercedes. Detta eftersom Mercedes behandlat befintliga kunders rostproblem mycket dåligt. Det kan hända att de har bättrat sig idag, men jag ogillade starkt hur de betedde sig då.
Jag har också problem med VW-familjen. Inte av Skoda, men av Passat samt Golf. Så det kan hända att Suberb vore utmärkt, men jag kommer inte chansa.

De senaste fabrikaten på min lista handlar om hushållsapparater. Miele sade att de tillverkade maskiner som skall hålla 20 år. Min diskmaskin höll i 2,5 år och sedan behövdes pumpen bytas, till en servicekostnad om 6000:-. Eftersom jag inte kunde bevisa att det var "fabriksfel" på pumpen så var det bara att betala. Nu 6 år senare har återigen maskinen klappat ihop. Så istället för att ringa service så köpte jag en ny Bosch. Denna maskin verkade bra, men det visar sig att tutan som tjuter när maskinen gått klar inte går att stänga av! Så nu går det inte att köra maskinen på kvällen (lågt elpris) när man lagt sig, eftersom man vaknar av den fördömda tutan.
Tror ni jag kommer köpa Miele eller Bosch nästa gång?

#5
2016-05-18 12:35

Odedicerad. Kolla på en Subaru Outback, där tror jag det finns plats.
Du verkar ha haft otur med Miele, min yngsta Miele är bara 18 år, (still going strong) det är diskmaskinen. Tvätt/tork över 20.
Hade en R8 och en R16 för evigheter sen som funkade bra. Vore roligt om den här Talismanen kan ta sig in på marknaden.

#6
2016-05-18 13:02

Lär väl inte bli någon storsäljare. Andrahands värdet blir väl som laguna. D v s uselt. Då faller alla privata köpare bort. Om dom inte är helt obegåvade. Tjänstebils ägarna lär inte heller köpa någon Renault.

#7
2016-05-19 09:20

Har ägt Dauphine R8 R16 , under 20000 mil hann jag byta kolvar o foder 2 ggr 8 drivaxlar +8 gasdämpare, hoppas dom har förbättrat kvaliten sen R16 tiden,,en släkting har en Megane som har krävt ett liknande underhåll

#8
2016-06-04 11:28

Fast bilens yttermått säger tyvärr inte mycket om innermåtten. T ex så upplever även jag som kortväxt att just C5 kombi inte är bra/rymlig i baksätet. Däremot är min egen Golf SV generös i innermåtten (frånsett bredden där större bilar ofta är rymligare) så trots avsevärt kortare bil så har den avsevärt bättre och bekvämare utrymme inombords. Sen kan ju givetvis inte bagageutrymmet i t ex en Golf SV konkurrera med det i en C5 eller liknande men alla behöver ju inte jättebagage...

#9
2016-06-10 00:11

Den är så pass snygg att man nästan hoppas de lyckas bättre med denna än de tidigare. Som om Mondeo och Passat fått ett barn tillsammans :D Rätt stilfull interiör med!

Hål i huvet att de inte tar in sedanen dock. Även om den kanske inte säljer lika mycket så är den SÅ snygg!

#10
2016-06-14 10:23

Varför ingen sedan..måste vi vara så praktiska hela tiden

#11
2016-06-14 22:29

Fransk design är Jättesnygg en vecka sen känns dem rejält fula.

#12
2016-07-02 14:31

Hultarn, nya Fiat Tipo SW kan det. Rena limousinen bak.

#13
2016-07-02 14:33

Mazda, japansk design är jätteful hela tiden. :)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.