Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Tre omgångar däck i stället för två!

14 augusti 2015
"Först blev jag lite tveksam. Jag trodde att han också försökte rationalisera bort sommardäcken. Men jag hade fel."

Då och då hamnar vi i diskussion med någon läsare som fått för sig att man kan köpa ”åretruntdäck”.  Oftast handlar det om att slippa byta höst och vår.
 
I går ringde en läsare som tänkte göra tvärtom, det vill säga öka däckgarderoben till tre omgångar däck!
 
Först blev jag lite tveksam. Jag trodde att han också försökte rationalisera bort sommardäcken. Men jag hade fel. Han tänkte betydligt mer rätt än så.
 
Läsaren i fråga bodde i Göteborgstrakten. Han var väl medveten om när man borde byta från sommar till vinterdäck och tvärtom.
 
Han upplevde ett problem med sina nordiska friktionsdäck under tidiga vintersäsongen, när temperaturen sänkte sig mot bytesdags, men inte till minusgrader. Det regnar och är ruskigt väder men det är ingen kyla.
 
Att då köra med nordiska friktionsdäck som inte är optimala på vare sig väta eller torr väg kändes inte bra. Han tänkte satsa på ett ”mellansäsongsdäck” – det vi kallar kontinentala friktionsdäck. De däcken tänker han montera på bilen på höstkanten och sedan när det slår om till riktig vinter byta igen till de nordiska vinterdäcken.
 
Målet var bättre stabilitet och bättre grepp på våt och torr asfalt några månader höst och vår.
 
Och det är ju helt rätt tänkt.
Men jag hade nog inte väntat mig en dag när någon skulle ringa och diskutera tre omgångar däck och göra fler däckbyten i stället för färre. Imponerande!

Diskutera: Skulle du kunna tänka dig tre olika däckuppsättningar?