Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Trafikrusning till Tyska kyrkan

21 augusti 2015
Tyska kyrkan, 3 km bort, en intressant upplysning.

Jag har passerat skylten hundratals gånger på väg till och från sommarstället i Bergslagen. Nu var det dags att göra slag i saken – svänga av mot Tyska kyrkan.
 
Riksvägs- och länsvägnätet
genom Sverige är överbelamrat av skyltar, vissa mer underliga och gåtfulla än andra. En sådan skylt är Tyska kyrkan, pilat rakt in i de mörka Bergslagsskogarna.
 
Sagt och gjort, jag svängde av och befann mig plötsligt på en smal skogsväg som snirklade sig fram mellan furorna. Tre kilometer kändes som flera mil innan vägen delade sig i en sorts cirkulationsplats där en ny skylt, denna gång av trä, pekade på en skogsstig.
 
Dags för fotvandring alltså och nästan ”ge-upp-läge” då en plåtskylt med vitt anslag plötsligt skymtade mellan ett par stora stenbumlingar. Här kom förklaringen: Under 1600-talet hade tysk arbetskraft engagerats för att bygga en damm, och i de grottor som bildades under stenarna hade gudstjänster hållits – därav namnet Tyska kyrkan.
 
Tänk vad man får veta,
bara man tar sig tid att svänga av allfarvägen för en stund. Och gissa vad som hände på återvägen? Jo, flera möten, och fullt sjå att klara hem bilen utan skråmor.
 
Det är onekligen
ett intressant fenomen när det blir full trafikrusning till Tyska kyrkan.