Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Toyotas och VW:s dolda rost

14 april 2016
Vanligt rostangrepp på Toyota Prius, dörrarnas nederkanter.

Den dolda rosten oroar. Det visar den undersökning som Vi Bilägare gjort med slumpmässigt inkallade bilar, åtta år gamla, och med körsträckor på 10 000–15 000 mil.
 
I den Vi Bilägare som nyligen gått ut till våra prenumeranter avslöjas rostskador som dolts bakom innerskärmar och  plastsköldar på utvalda bilar från Volkswagen och Toyota. Resultatet är minst sagt skrämmande.
 
Angreppen på Toyota var i stort sett väntade, eftersom Vi Bilägare i prognoserna varnat för framtida problem. Däremot såg det betydligt värre ur med Volkswagen, sett till tidigare prognoser. Var och varannan bil hade elaka angrepp på bärande tröskellådor.
 
Vi Bilägares rostskyddstester på nya bilar bygger just på prognoser, men här är det omöjligt att förutse framtida galv- eller grundfärgssläpp eller om tätande lim har undermålig kvalitet. Uppföljningar, inte enbart från Vi Bilägare, utan också från andra oberoende undersökningar, har genom åren medför att vi också reviderat betyg i efterhand. Så har nu skett med vissa av Volkswagens modeller. Fler revideringar är att vänta, också för andra fabrikat.
 
I Vi Bilägare nr 6 som finns ute till allmän försäljning nästa vecka redovisas rostangreppen bil för bil.