Bild
Nästa artikel

Toyota igen i ”Svenska”?

Biltestarbloggen
Toyotaföraren Ott Tänak kan skrälla i årets Svenska Rally.
Toyotaföraren Ott Tänak kan skrälla i årets Svenska Rally.
Är det läge för Toyota att ta över i rallyvärlden? Frågorna är många inför årets VM-säsong som på allvar startar med Svenska Rallyt under veckoslutet.

Monte Carlo-rallyt har visserligen redan körts, men den tävlingen brukar sällan ge någon värdemätare hur säsongen i övrigt kommer att bli. Med så skiftande vägförhållanden som Monte bjuder på är det svårt att bedöma konkurrenskraften hos respektive förare och bilarnas kapacitet redan nu.

I det avseendet bjuder Svenska Rallyt på ett mer enhetligt underlag och för första gången på många år kan ingen längre klaga på snötillgången. Det finns närmare meterdjup snö i trakterna runt Torsby och Hagfors. Det garanterar härliga rallyvägar med höga snövallar som kommer att ställa till det både på gott och ont. Vid avåkningar kan bilarna i bästa fall undgå skador, men i gengäld blir risken stor att bilarna i stället fastnar i drivorna.

Mitt tips inför Svenska Rallyt är Toyota och varför inte fjolårets VM-trea estländaren Ott Tänak. Som nykomling i stallet har han mindre press på sig än fjolårsvinnaren Jari-Matti Latvala. Toyota hade ett ”läroår” ifjol och ska nu vara redo att utmana på allvar.

Regerande världsmästaren Sebastien Ogier (Ford) som för övrigt vann Monte Carlo-rallyt är annars favorittippad liksom Hyundais Thierry Neuville. Belgaren slarvade bort VM-titeln i fjol, bland annat i just Svenska Rallyt där han sladdade in i ett betongfundament på Färjestads travbana. Hyundai har också ett annat starkt namn i norrmannen Andreas Mikkelsen.


Det fjärde fabriksstallet Citroën är det mer ovisst kring. Förra säsongen var en besvikelse, men nu får Kris Meeke en ny chans. Kanske kan Sébastien Loebs comeback göra underverk med bilen. Den niofaldige världsmästaren startar inte i Svenska Rallyt, men det är sagt att han ska köra i Mexiko i mars och sedan ytterligare två VM-rallyn.

Värmlänningen Pontus Tidemand är ett tungt favoritnamn i WRC2-klassen, regerande världsmästare som han är.

Kommentarer

#1
2018-02-14 13:31

Omöjligt att säga, minsta misstag och man är borta, men Ford eller Toyota om de undviker misstag, Hyundai och framför allt Citroens bilar upplevs lite klumpigare på det man sett, men allt kan hända :)

#2
2018-02-14 15:04

Japans BNP steg med 0,5 procent under förra årets sista kvartal, jämfört med samma period året innan, så troligtvis kommer det gå bra för Toyota i årets rally.

#3
2018-02-14 15:51

Tobo, dagens 10 poängare :)

#4
2018-02-14 17:29

Jag tror att det kommer att stå mellan Ott Tänak Toyota eller Andreas Mikkelsen Hyundai, de har visat i tidigare tävlingar att de är kandidater att stå överst på prispallen på Söndag.

#5
2018-02-14 17:47

Mest slagkraftiga inlägget på länge av Tobo, ja tänk vad mycket det påverkar Japans BNP.......både försäljning på europatillverkade Toyotabilar och placering i rally.....:o)

Simon no1 kommer du upp något till värmlandsskogarna för att följa rallyt något i år?

#6
2018-02-16 15:42

Köp bilarna. Kör dem i några år och välj sedan en vinnare. Subaru är solklart nr1.

#7
2018-02-16 16:33

Ja, nu märks det att rally är igång i år igen. Vissa kör som stollar, oftast hamnar dessa också vid sidan av vägen, när de blir inspirerade av rallyåkarna och tror att de klarar av att köra likadant fast på allmänväg.... Oftast är det awd modeller. Och dessa behöver oftast hjälp att ta sig upp på vägen igen, undrar hur många sörlänningar man måste dra upp i år?

#8
2018-02-17 18:15

Det är så mkt skitsnack att man storknar....

Det enda som är konstigt, är att de inte ser till att ledaren får gå ut först på varje etapp. Se till att ha ställningen som startordning så det blir rättvist och jämnt för alla. Det de håller på med nu och har poängställning som startordning hela första dagen förstör ju fullständigt. Att sedan andra dagen vända på startordningen för att göra det ännu mer orättvist är ju bara så dumt att man kiknar av skratt!

#9
2018-02-18 11:52

Det går bra för Hyundai i skogarna. Men Tänak för Toyota kör ruskigt snabbt. Undrar ändå om inte han är den snabbaste föraren just nu i svenska rallyt ? Även om Latvala och Lapp i inte är dåliga de heller. Nu ska det avgöras. Tippar vinsten går till Hyundai ändå. Om inte ledaren gör något allvarligt misstag.

#10
2018-02-18 14:11

Ja han måste ju vara snabbast, när han ligger först på nionde plats...

#11
2018-02-18 12:36

Kör man snabbast på de sträckor man kör just för dagen/tillfället så kör man snabbast. Och så här det varit under hela rallyt, bara tillfälligheter som avgör under rallyt hur placeringarna blir. Du är inte speciellt van vid rally m.m Volvo xc90 va?

#12
2018-02-18 14:07

Startordning avgör mest, under svenska rallyt och Tanak startade som åttonde dag ett. Inte konstigt att han tog några vinster då. Under hela rallyt, så är det rätt så tydligt, vem som har varit snabbast ja. Det är inte svårt att ta reda på om du vill.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.