Bild
Nästa artikel

Struligt kombi-test

Biltestarbloggen
Mikael Schultz har testat tre prestigetyskar i kombiutförande. Vädrets makter och drällande byggmateriel gjorde sitt bästa för att sätta käppar i hjulet.
Fotograf Simon Hamelius utnyttjade BMW:s öppningsbara bakruta på sitt egen lilla sätt.
Fotograf Simon Hamelius utnyttjade BMW:s öppningsbara bakruta på sitt egen lilla sätt.

Alla sätt är bra utom de dåliga. När vår husfotograf Simon Hamelius behövde komma upp lite högre för att få rätt vinkel till nya Mercedes C-klass 220 CDI kombi utnyttjade han den öppningsbara bakrutan på testkonkurrenten BMW 320d Touring på ett annorlunda vis. En smart kombifiness fick därmed ytterligare ett användningsområde.
 
Tredje bil i det test som
fotograferades var Audi A4 Avant TDI. Det handlade med andra ord om en uppgörelse mellan tre prestigetyskar med lite extra lastutrymme. Vilken bil som slutligen hamnade överst på prispallen avslöjar jag dock inte här, utan först i nummer 15 av papperstidningen.
 
Däremot kan jag berätta att testet inte förlöpte direkt friktionsfritt. Alla tre bilarna drabbades till exempel av stenskott och en av dem råkade dessutom ut för en punktering; det satt en fyra centimeter lång skruv inkilad i däcket. Ytterligare ett krångelmoment var att det störtregnade det den dag vi hade tänkt fotografera bilarna bland alla vackra höstlöv.
 
Så kan det vara ibland i biltestandets lite speciella värld…

Kommentarer

#1
2014-10-06 14:55

Stenskott? Som i spräckt vindruta? Eller bara rövsniffande efter lastbilar på grusvägar?

#2
2014-10-06 15:58

Rövsniffande har tyvärr blivit norm för alla nyblivna körkortsinnehavare. Kanske även gamla garvade motorjournalister ibland ägnar sig åt det.

#3
2014-10-06 18:27

"Stressade" tjänstebilsförare i yngre medelåldern är nog också väldigt väl representerade i rövsniffar-ligan... Likaså bilar av typ stadsjeepar - men det kanske är samma kategori som jag nyss nämnde...:)

#4
2014-10-06 19:16

Dagis nivå!

Att man råkar ut för regn, stenskott och punktering under provning - journalister kallar det testning - är vardagsmat. Mikael har sannolikt inte råkat ut för snödrev, översvämning och att bilen börjat brinna mitt ute i öknen.

Mikael lever uppenbarligen i "biltestandets" skyddade värld.

Jag kommer INTE att köpa nr 15 av papperstidningen!

#5
2014-10-06 19:35

Lastbilar är väl det enda fordon på våra vägar som har stänkskydd i bak så det är knappast från dessa som stenskotten kommer. Jag har säkerligen fått ett 50-tal stenskott under mina 30 år som bilförare och jag tror aldrig de har kommit från framförvarande bil. Min uppfattning är att stenskott kommer sprättande i sidled från mötande trafik, eller från bilar som kör om.

#6
2014-10-06 20:00

Jag ser framemot nummer 15 av Vi Bilägare! Det ska bli kul att läsa testen av de tre premiumtyskarna (gott att inte en spåvagns-Lexusen var med i detta test som den var i sedantestet). Nya C-klassen har redan fått toppbetyg vad gäller ljus och rostskydd. Att den har något mindre lastutrymme än de andra i überklasstrion tar den igen på ett mer praktiskt utformat bagagerum. De lättåtkomliga knapparna i C-stolpen som fäller önskad sida av bakreryggstödet och det praktiska insynsskyddet som elegant glider upp i spår på C-stolparna när bakluckan öppnas. Eller varför inte nämna de praktiska klädkrokarna på bagageluckans insida.

#7
2014-10-06 20:33

Swemba har nog rätt. Själv fick jag två stenskott i rutan på E4 vid Gränna förra veckan. Ingen bil framför, men gott om "mötande" bilar. Den kinetiska energin talar även den för att så är fallet.

#8
2014-10-06 22:40

Pi.

De kör också i stor utsträckning så kallade tyska premium bilar som ägnar sig åt "rövsniffande" som vill att du ska köra av vägen bara för att de kommer med sin "fina" bil, man lider av något,varför är det så?

#9
2014-10-07 07:56

Shogun - mycket möjligt men även t ex Lexus förekommer....och även andra fabrikat givetvis. Sen är det nog så att "tyska premiumbilar" är störst i gruppen "lite dyrare tjänstebilar" - tillsammans med Volvo om man nu räknar in dessa i den gruppen...:)
Sen håller jag med er som säger att de flesta stenskotten nog kommer från mötande eller omkörande bilar.

#10
2014-10-07 09:03

En bil som kör på grus kastar inte iväg stenarna med någon kraft. De hoppar däremot upp en bit, i en båge och landar ganska snabbt. Hinner då en bil komma med lite fart och träffa stenen så är stenskottet ett faktum. Vems är då felet? Bilen som kastar stenen upp i luften eller bilen som kör på stenen?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.