Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Snö stoppade säkerhetssystem

9 december 2015
Efter snöresan såg det ut så här i fronten på vår långtest-Qashqai. Då fungerade varken p-sensorerna eller autobromssystemet.

Det har inte varit mycket till vinter hittills i år, men jag har i alla fall hunnit köra igenom ett riktigt snöväder. Temperaturen låg strax under nollan, flingorna föll ganska tätt och det blev vitt på marken.
 
Men att kalla snöfallet intensivt vore en rejäl överdrift. Normal decembernederbörd är en mer passande beteckning.  
 
Ändå hände det. Efter bara någon mil grodde radarn till autobromsfunktionen igen och samma sak hände med p-sensorerna fram! Följden blev att båda systemen slogs ut. Kupén fylldes av ilskna larmsignaler, samtidigt som olika varningsmeddelanden blippade fram på displayen mellan mätartavlorna. 
 
Bilen jag körde var tidningens Nissan Qashqai, men det skulle lika gärna kunnat vara någon annan av våra långtestbilar. Såväl Ford Mondeo som VW Passat och Skoda Fabia har vid flera tillfällen under året drabbats av liknande störningar.  
 
Det är egentligen bedrövligt att så många moderna förarhjälpsystem inte fungerar i svenskt vinterklimat. Tänk om det vore likadant med bilens övriga funktioner. Skulle någon acceptera att de bara gick att lita på under den snöfria delen av året? Tror knappast det.
 
Självklart borde man kunna kräva av tillverkarna att bilarnas hjälpsystem klarar normalt svenskt vinterföre. Ett sätt är att göra som Volvo. I nya XC90 sitter radarn och kameran som styr autobromssystemet i överkant på framrutans insida. Där hålls de rena av vindrutetorkarna när bilen körs i dåligt väder. Genialt i alla sin enkelhet.
 
Men det kräver förstås en extremt kompakt -  och sannolikt också extra dyr - radar/kamera-enhet. Så på billiga vardagsbilar är det kanske inte lösningen. Men då borde tillverkarna försöka klura ut något annat sätt att vädersäkra sina hjälpsystem, kan man tycka.              
 
Hur vintertåliga p-sensorerna är på XC90 vet jag dock inte, eftersom jag ännu inte kört den nya Volvo-suven i snöföre. Jag får komma igen med en rapport om den saken när det är gjort…