Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Snabb långkörning med Toyota Auris HSD

8 augusti 2014
På långkörning med Toyota Auris på glest trafikerade motorvägar.
Återkommer i ämnet bränsleförbrukning. Och nu gäller det en längre körning med vår Toyota Auris. Förra helgen körde jag 80 mil på nästan uteslutande motortrafikleder och motorvägar.


Jag höll förstås också nu skyltad hastighet. Och det rörde sig om övervägande 100, 110 och 120. När jag närmade mig Stockholm låg medelhastigheten på 99 km/tim. Och väl hemma hade genomsnittsförbrukningen klättrat avsevärt – från 3,8 till 4,4 l/100 km.
 
Det betyder att snittförbrukningen på just den här körningen låg på 5,0 l/100 km enligt färddatorn. Och det var svårt att hålla bilen under halvlitern i farter omkring 110-120 km/tim. Vid tankning som gjordes på exakt 70-milsintervall fick jag i 34,76 l, vilket ger en förbrukning på 4,97 l/100 km.
 
Jag tror nog jag kan köra exempelvis en BMW 320d snålare. Men jag är ändå lite imponerad av att Auris klarade också en hyfsat snabb långkörning så pass bra. Men man kan nog säga att idealisk toppfart ur förbrukningssynpunkt kanske är 100 km/tim (på hastighetsmätaren d v s ungefär 95).
 
Nu var det nästan ingen trafik
alls så det gick verkligen att hålla  jämn fart med hjälp av konstantfarthållaren. 
 
Jag noterade för övrigt att jag under denna körsträcka som tog uppskattningsvis 9 timmar med några uppehåll, inte såg en enda polisbil. Och jag blev ofta omkörd på tomma motorvägar av bilar som jag gissar körde 150-160 km/tim.  Sverige är ett stort och glest befolkat land!
 
För övrigt ska jag bara tillägga att genomsnittet nu sjunker och just nu ligger på 4,1.