Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Sluta jiddra med med vägskatten!

27 augusti 2014


Jag har lite svårt för att förstå att fordonsskatten varierar så otroligt som den gör. Det är i och för sig okej att man får betala efter fordonsslag och delvis efter koldioxidutsläpp. Men varför ska en miljöklassad bil kunna vara helt skattebefriad i fem år?
 
Fordonsskatten ska ju också gå till underhåll och förbättring av vägnätet, inte bara vara en straffskatt för hur mycket koldioxid bilen släpper ut.  För övrigt tycker jag att miljöbilsdefinitionen är idiotisk. Den borde helt och hållet gå på utsläpp i g/km vid blandad körning och inte ha med tjänstevikt att göra.
 
Dessutom undrar jag vart alla pengar tar vägen från Trafikförsäkringsskatten som infördes 2007 och utgör en extra kostnad på 32 procent av trafikförsäkringspremien. Den skulle användas till en reform med tanken att försäkringsbolagen skulle ta hela ersättningsansvaret vid trafikolyckor. Men när utredningen efter fyra blev klar, skrotades såväl förslagen som reformen. Ändå betalar vi sedan 2007 ungefär 3 miljarder årligen rakt in i statskassan. Staten borde inte kunna driva in pengar från en viss grupp till en viss förväntad reform som sedan aldrig blir av! Lägg ner trafikförsäkringsskatten också.