Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Skaderapport från stenskottssäsongen

24 april 2017
Stenar som fastnar i vinterdäckens grova mönster blir stenskotts-projektiler när de plötsligt släpper. Vår Kia Niro har fått två stenskott fixade hos bilglasmästaren.

Så var det äntligen slut på ett av vårtrafikens mest irriterande gissel. Jag talar förstås om stenskotten, ett elände som här i Mellansverige har sin absoluta topp under perioden februari-april.
 
Då kan du åka på en helt torr, ren och fin väg när det utan förvarning smäller till i rutan. Har du tur blir det bara en liten stjärna, som snabbt och enkelt kan repareras för en billig penning. Men resultatet kan lika gärna bli en rejäl spricka som gör att hela vindrutan måste bytas.
 
Min teori är att stenskotts-eländet i grunden beror på de vassa och kantiga stenar som numera används för halkbekämpningen. De är som gjorda för att kila sig fast i vinterdäckens grova mönster. När de plötsligt släpper sprätter de iväg som projektiler - och träffar i värsta fall vindrutan på någon annan bil.
 
Nu är vinterdäcken är avtagna och sandningen har upphört. Då minskar också stenskottsrisken radikalt och blir i stort sett lika med noll, åtminstone på stora fina asfaltsvägar.
 
Mot den bakgrunden kan det vara kan det vara på sin plats att rapportera hur stenskotten drabbat årets långteststall. Totalt sett har bilarna sig hyfsat lindrigt undan (vissa år har vi fått byta upp till sju vindrutor!) och så här ser hela skadelistan ut:  
 

  • Peugeot 3008 – en ny vindruta och en ”stjärna”.
  • VW Tiguan – en ny vindruta.
  • Kia Niro – två ”stjärnor” som reparerats för sammanlagt 200 kronor.
  • Suzuki Ignis – en ”stjärna” och ett antal lackskador i fronten.
  • Volvo V90 – noll stenskott.