Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Sann data eller underdrift?

7 juni 2016

Hur pålitliga är egentligen bilarnas färddatorer? Visar de verkligen rätt snittförbrukning, eller är det bara glädjesiffror som syns i displayen?
 
Det är inte så ofta man får chansen att kolla den saken under en längre period med många mil. Särskilt inte på testbilar, där förarna titt som tätt nollställer datorerna för att checka av olika saker.
 
Men i vår långtest-Audi (en A4 Avant 2.0 TDI/190 hk) upptäckte jag till min glädje att färddatorn var helt ”onollad” under de senaste 1 226,6 milen. Ett perfekt tillfälle för en seriös kontroll av hur datorförbrukningen stämmer med den faktiska bränsleåtgången, med andra ord.
 
Enligt Audins loggbok har bilens verkliga snittförbrukning under de drygt 1 200 milen legat på 5,7 l/100 km. Det är avgjort mer än de 5,3 l/100 km som visas i instrumentpanelens datordisplay.
 
Procentuellt är skillnaden knappt åtta procent. Inte direkt alarmerande mycket, men en viss besvikelse kan man nog ändå känna som bilägare. Dessutom ligger det ju i själva begreppet dator att beräkningarna ska vara på millilitern exakta, vilket de som synes inte är…