Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Säljbonus lurar kunden

20 oktober 2014
Det är under höstmånaderna som återförsäljarnas säljmål måste infrias och bonuspengarna inkasseras. Som nybilsköpare gäller det att se till att du inte köper en ”gammal” bil.

Bonussystemen är satta i system. Flera återförsäljare registrerar in bilar innan de är fysiskt sålda – allt för att komma i åtnjutande av generalagenternas bonuspengar. Detta får också till följd att försäljningssiffrorna blir uppblåsta.

Jag skrev om Frösöbon Arne Nilssons bilaffär för några år sedan, då han blev lurad på tre månaders garanti, eftersom nybilen redan var förregistrerad när den togs i trafik på riktigt. Då hade garantin redan börjat rulla. Nu hör Arne av sig igen, och vill på nytt varna för bilhandlarnas och generalagenternas manipulation med försäljningsstatistiken.

Här rullar bilhandeln kvar i riktigt gamla traktorspår. Rent förnuftsmässigt ska naturligtvis en garanti börja gälla när köparen kommer över varan. Det funkar inom alla andra branscher, men uppenbarligen inte inom bilbranschen fullt ut.

Som kund bör du vara uppmärksam på när bilen registreras, och definitivt kräva kompensation – rabatt – om garantierna redan börjat rulla. Det här är också en fråga för Konsumentverket och Bil Sweden att reda ut. Ny bil och en gällande garanti på dagen när bilen tas i bruk av första ägaren ska vara en självklarhet.