Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Otydliga blinkers

19 juni 2014
"Jag har svårt att förstå att blinkerslampor placeras så illa att vanliga belysningen dränker blinket från körriktningsvisaren".

Det har hänt mig flera gånger. Jag kommer körande längs en väg och ska svänga till höger i nästa korsning. Jag blinkar i god tid. Men bilen som ska ut på vägen, står kvar och väntar, fastän vägen i övrigt är tom. Först när jag är riktigt nära ser han att jag blinkar för att svänga in på samma väg som han står på.
 
Men så har samma sak hänt mig. Jag står och väntar. Det kommer en annan bil körande mot mig. Och plötsligt upptäcker jag att han ska svänga in på samma väg. Flera bilar har körriktningsvisaren dumt placerad invid halvljus eller varselljuset.  Och därför blir det svårare att upptäcka när blinkersen används. Dumt.
 
Och när jag nu är inne på belysningen. Vi har ett nytt problem.  Baklampor lyser inte alltid tillsammans med varselljus. Så vi har många bilar som inte har tänd belysning baktill i tunnlar, när det skymmer eller ens när det regnar eller när det är dimma.
 
Däremot verkar det som om de bilar som har Auto-läge, fungerar riktigt bra. Men jag har svårt att förstå att blinkerslampor kan placeras så illa att vanliga belysningen så att säga dränker blinket från körriktningsvisaren. Det är inte bra ur säkerhetssynpunkt!