Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Oproportionell skatt består

16 april 2015
När det gäller trängselskatterna finns det ingen pardon. Se till att betala i tid!
"Den höga påminnelseavgiften har upprört många, framför allt besökare som inte är vana vid rutinerna i Stockholm och Göteborg."

Vi har skrivit om det förr, hur en 20-kronorsavgift i ett nafs kan förvandlas till en skuld på 520 kronor. Det är Transportstyrelsens beska medicin för att driva in trängselskatterna.
 
Trafikstyrelsen skickar alltså ingen påminnelse om bilägaren är en dag för sen med inbetalningen utan här kommer hela straffavgiften på en gång.  Som exempel kan påpekas att privata näringsidkare i allmänhet tar ut 60 kronor i påminnelseavgift och att inkassobolagen lägger på 180 kronor.
 
Den oproportionellt
höga påminnelseavgiften har upprört många bilägare, framför allt besökare från andra delar av landet som inte är vana vid rutinerna i Stockholm och Göteborg. Ett förslag på en lägre påminnelseavgift, 100 kronor, gick inte igenom utan 500 kronor fortsätter att gälla tills vidare. Det har gått så långt att 250 000 bilägare i dag har hamnat hos Kronofogden för obetald trängselskatt, enligt Tjänstebilsföretaget Ynnor.
 
Trängselskatt är en sak, men vissa bilrelaterade avgifter har faktiskt också försvunnit eller reducerats från och med årsskiftet. Sålunda har Transportstyrelsen tagit bort ansökningsavgiften på 450 kronor för tillfällig registrering, sänkt avgiften för ursprungskontroll i samband med privatimport från 700 till 600 kronor och tagit bort avgifterna för att ställa på fordon eller beställa dubblett av registreringsbeviset.  Beviset måste dock hämtas hos postombud och här har avgiften sänkts från 65 till 50 kronor. Inte illa!
 
Men när det gäller trängselskatterna finns det ingen pardon. Se till att betala i tid!
 
Diskutera: Vad tycker du om de höga påminnelseavgifterna?