Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Obegripligt kupébuller

27 april 2017
Skoda Octavia, Honda Civic och Hyundai i30 uppradade på testflygfältet i Hagfors. En av dem bullrar så att trumhinnorna bågnar.

I en del bilar borde öronproppar ingå i standardutrustningen. Så är fallet med en av deltagarna i det senaste testet jag var med i. Den har ett kupébuller på grov asfalt som är bland det värsta jag upplevt i en vanlig familjebil.
 
Däcksdånet slår mot trumhinnorna så att det bokstavligen gör ont i öronen. Betyget för ljudkomforten blir noll och för mig är det helt obegripligt hur en stor och hyfsat välrenommerad tillverkare så kapitalt kan misslyckas med ljudisoleringen.
 
Antingen har man aldrig testat bilen på andra underlag än salsgolvsslät asfalt. Eller också struntar man helt sonika i att det finns marknader med den typ av grov beläggning som täcker stora delar av det svenska vägnätet. Och då ska man förstås inte köpa bilen om man bor i Sverige.  
 
Det skulle i alla fall aldrig jag göra. Jag skulle helt enkelt inte orka leva med den, sedan kvittar det hur bra den än månde vara i andra avseenden.
 
Vilken bil det handlar om avslöjar jag inte här, det får du läsa om i nummer 9 av papperstidningen som kommer ut i slutet av maj.
 
Men så mycket kan jag säga att de bilar som testades var nya Honda Civic, nya Hyundai i30 och uppdaterade Skoda Octavia. Alla med trecylindriga bensinare under huven.