Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Nya rutiner fördyrar

25 mars 2015
Demontering av plastkåporna under bilen kan bli rutin för besiktningsföretagen. Foto: Besikta.
Vi Bilägares larmrapporter om rostrisker med inkapslade underreden har uppmärksammats på alla möjliga plan. Nya rutiner vid bilbesiktningar kan inom kort bli verklighet.

Sveriges Fordonsverkstäders Förening uppmärksammade problematiken i samband med en pressträff i höstas. Sedan dess har SFVF tillsammans med SWETIC, bilprovningsföretagens branschorganisation, inlett ett samarbete för att se över Transportstyrelsens författningssamling för att om möjligt finna nya vägar för mer effektiva kontroller.
 
SFVF:s förslag är att alla bilar som är över fem år ska besiktigas utan plastskydd i den mån dessa skydd döljer viktiga säkerhetsdetaljer. En demontering och en återdemontering hos de mest inklädda bilarna kan ta allt ifrån en halvtimme till två timmar. 
 
Dessvärre lär det i vanlig ordning bli bilägarna som får betala trots att det i grund och botten är bilindustrin som har sett till att försvåra kontrollerna. I den Vi Bilägare som går ut till våra prenumeranter denna vecka bemöter branschorganisationen Bil Sweden den rostrapport som Kungliga Tekniska Högskolans Peter Szakálos, doktor i korrosionsvetenskap, nyligen presenterade. Så mycket kan vi säga att Bil Sweden inte ser på frågan på riktigt samma sätt.
 
Missa inte heller SVT Plus torsdag kväll, där Vi Bilägares rostskyddsexpert Thomas Widström granskar och kommenterar dagsaktuellt läge.
 
Diskutera: Vad tycker du om förslaget från Sveriges Fordonsverkstäders Förening?