Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Norge vet att ta betalt

9 december 2014
I Norge är elbilarna undantagna vägavgift, men övriga utländskregistrerade fordon/ägare får vackert betala.
"Norge skäms inte för att låta utländska bilturister betala för sig, till skillnad mot i Sverige – så här långt!"

Tipset som jag har fått om bilkörning i Norge är att strunta i all betalning via ”KR-service” på bensinstationer. Blås på genom de automatiska betalstationerna med kameraregistrering och fakturan kommer ändå på posten, utan extra avgifter. 
 
Vi bilade själva i Norge under en reportageresa i somras och systemet funkade hur bra som helst. Några veckor senare damp fakturorna ned från London (!) via Euro Parking Collection.
 
Nyligen ringde en läsare som följde skyltarna ”KR-service” och betalade vid bensinstationer i anslutning till avgiftsbelagda vägavsnitt. De pengarna hamnade uppenbarligen i ”lokala” fickor. När räkningen kom från London var inte avgifterna från de passagerna borträknade.
 
I Norge rekommenderas bilturisterna i första hand att skaffa ett AutoPass som är kopplat till ditt bankkort, i andra hand att betala via ”KR-service”.  Tipset från läsaren – strunta i båda och ta räkningen i efterhand. Det blir minst krångel.    
 
Norge har haft betalvägar i 70 år för att finansiera väg- tunnel- och brobyggen. Här hemma har vi haft trängselskatt i Stockholm sedan 2007 och i Göteborg från 2013, men till skillnad mot i Norge har man så här långt inte tagit betalt från utlandsregistrerade fordon.  Det är hög tid att vi tänker om och gör som norrmännen gör.
 
Det var först för ett halvår sedan sedan som alliansregeringen gick ut med förslag att trängselskatt också ska införas för utländska fordon. Förändringarna föreslås träda i kraft vid årsskiftet.
 
Diskutera: Tycker du att vi borde ta betalt från utlandsregistrerade fordon som körs i trängselskattsområden Sverige?