Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

​Mästaren gör en pudel

11 februari 2016
Frispråkig världsmästare, inte godtagbart enligt arbetsgivare och arrangörer.
Inte ens en världsmästare får säga vad han vill. Sébastien Ogier provkörde vägarna som ska användas i Svenska Rallyt och konstaterade att de inte håller. Rallyt borde ställas in.

Sébastien Ogiers uttalande ute i rallyskogen var helt spontant, och kom från hjärtat, på en direkt fråga från en journalist på Värmlands Folkblad. I dag gör Ogier en pudel på sociala medier och hävdar att han inte alls menade så. Vi kan med fog anta att Ogier tagits i örat av sin arbetsgivare Volkswagen och Internationella Bilsportförbundet FIA som beslutat att rallyt trots allt ska köras, om än med grusvägar som fallet blivit efter de senaste veckornas mildväder.
 
Tyvärr är det så här det numer allt som oftast fungerar i den kommersiella världen. Alla utövare är grymt mediatränade och ska i sina uttalanden helst bara prata om hur bra den egna produkten är, hur duktiga medarbetarna han eller hon har och att det inte hade varit möjligt att genomföra prestationen utan välvilliga sponsorer. Helst ska också detta sägas på allmänna presskonferenser.
 
Därför är det befriande att höra att Ogier har en åsikt, föga diplomatisk, som går utanför ramarna. Synd bara att han ”tvingas” ta tillbaka allt.
 
Svenska Rallyt under veckoslutet lär bli ett stort ekonomiskt bakslag för de tappra arrangörerna. Rallyt är redan nu avkortat, beställda sponsorplatser ”fryser” inne, återbetalning av anmälningsavgifter (historiska klassen) och inte minst återställandet av sönderkörda vägar kommer att kosta skjortan.
 
Inte nog med det, frågan är om Svenska Rallyt kommer att få behålla sin VM-status framöver. Kanada och Japan ligger på för att få ta över, och här finns det mer ekonomiska resurser och garantier för att VM-serien regelmässigt får det äkta vinterrally som FIA kräver.