Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Luddigt om vinterdäck

1 maj 2015
Däcket som ska klara allt. Men hit kommer det inte. Foto: Michelin.
"Än så länge finns inte däck som klarar både vinter- och sommarväglag i Norden. Och det är något vi ständigt framför. Men ibland kan däckbranschen göra det svårt för oss att förklara detta."

När det gäller vilka däck som ska användas när och var, råder viss osäkerhet eller snarare okunskap.

Vi Bilägare har en klar uppfattning – vinterdäck på vintern och sommardäck på sommaren.
 
”Året-runt-däck” ger oss obehagliga rysningar. Än så länge finns inte däck som klarar både vinter- och sommarväglag i Norge, Sverige och Finland.  Men ibland kan däckbranschen själv göra det svårare för oss att förklara den här distinktionen.
 
Michelin presenterar i dagarna CrossClimate med vilket man hävdar att…”Michelin kombinerar fördelarna av ett sommardäck med fördelarna av ett vinterdäck. Det är det första sommardäcket med vintercertifieringen 3PMSF”.
 
På vår fråga svarar Michelin att CrossClimate kommer att säljas i Danmark men att det inte ska lanseras i Sverige – i alla fall inte 2015. Och det kommer inte att finnas på listan över däck avsedda och godkända för vinterkörning i Sverige.
 
Därmed är det inte godkänt att användas vintertid. Så köp inte det däcket på nätet och tro att det är okej. För så är det inte. Ännu så länge är inte CrossClimate klassat som ett vinterdäck. Frågan är om det håller måttet som sommardäck? Det är troligen betydligt sämre än Michelins egna däck som bara är avsedda för sommarbruk!

Diskutera: Tycker du att det är ok att köra med friktionsdäck året om?