Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Lömsk hastighetsinformation

21 februari 2017
Enligt Kia Niro är fartgränsen 70 km/tim, men i verkligheten är den 10 km/tim lägre! En felvisning som i värsta fall kan leda till att föraren får punga ut med 1 500 kronor i böter...

Lita aldrig helt och fullt på din bil – det kan bli dyrt!
 
Det är något fick jag lära mig häromdagen när jag var ute på en liten åktur med Kia Niro, som är min långtestbil just nu. Då blev jag rejält lurad – och så här gick det till:
 
Kian är, för att hjälpa föraren att alltid hålla rätt hastighet, utrustad med ett system som via GPS-kartan ger information om vilka fartgränser som gäller. Men tyvärr är det är inte alltid som hastighetsinformationen fungerar som det är tänkt.
 
Det är något som jag handgripligen blev påmind om när jag for fram längs landsvägen mellan Karlskoga och Degerfors i Värmlands sydostligaste delar.  För att vara säker på att jag inte körde för fort kastade jag en snabb blick på bilens medieskärm, där den gällande fartgränsen anges i form av en liten hastighetsskylt. Den visade 90 km/tim.
 
Men det var inte sant! Bilen ljög! Hastighetsgränsen på sträckan är 80 km/tim, alltså 10 km/tim lägre än vad bilens system visade. Samma sak hände när jag närmade mig Degerfors och fartgränsen (den verkliga alltså) sänktes till 60 km/tim. Då tyckte bilen att det var 70 km/tim som gällde.
 
Konsekvens: Om jag litat på bilens hastighetsinformation och en poliskontroll funnits i närheten hade jag blivit av med 1 500 kronor! Det är vad det kostar att köra 1-10 km/tim för fort på vägar med hastighetsgränser över 50 km/tim.
 
Förklaringen till Kians felvisning är att hastighetsgränserna relativt nyligen sänktes på vägen mellan Karlskoga och Degerfors. Men det hade bilens system ingen aning om eftersom fartangivelserna styrs av GPS-kartan - som inte fått någon uppdatering sedan fartgränserna ändrades.
 
Detta sagt som en liten varning till alla er som har bilar med samma typ av system som i Kia Niro. Vill du klara dig helskinnad i fartgränsdjungeln gäller två saker; kolla hastighetsskyltarna med egna ögon och/eller se till att GPS-kartan alltid är uppdaterad!
 
Det kan spara dyra bötespengar…