Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Längre halvljus men kortare helljus

14 februari 2017
Volvo är det bilmärke som går mot trenden när det gäller helljusets minskande längd. Här syns V90 i ljuslabbet.

Vi har räknat om medelvärdena på våra ljusmätningar av alla testbilar. Nu har vi valt att redovisa medelvärden för de senaste tre åren, eftersom det ger en bättre beskrivning av utvecklingen.
 
Det som hänt under de senaste åren är att bilarnas halvljus har blivit betydligt bättre, både längre och bredare. Räckvidden är nu i genomsnitt 99 meter jämfört med tidigare 77. Bredden har ökat till 24 jämfört med tidigare 11 meter. Det beror främst på att allt fler bilar testats och att halvljusets räckvidd troligen prioriteras framför helljus.
 
Helljusets längd har snarare backat i längd till 186 meter i genomsnitt mot tidigare 197. Bredden har däremot ökat till nästan 18 meter.
 
Det här är som nämnts medelvärden och beskriver inte utvecklingen hos enskilda bilmodeller eller tillverkare.
 
Ser vi till exempel på de Volvobilar vi testat under den senaste treårsperioden så ligger halvljusets räckvidd på 98 meter, med 25 meters bredd. Helljuset skiljer sig markant från vårt totala medelvärde. Volvos strålkastare har då en räckvidd på 224 meter och en bredd på 30 meter. Det kan vi nog se som ett utslag av kännedom om hemmamarknaden. Vi har ett behov av bra räckvidd på våra mindre trafikerade vägar, längre mörkerperiod och beroende på viltfaran.